Kışın Sofralarını Canlandıracak Şahane Tarifler!

Kış mevsimi, doğanın derin bir uykuya dalıp, hayatlarımıza soğuk hava ve rüzgarın hükmettiği bir dönemi ifade ediyor. Dışarısı kasvetli ve soğuk bir haldeyken, sıcacık evde kurulan sıcak sofraların yeri hepimizde bir başkadır. Kış mevsiminde yemeklerin sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda huzur ve mutluluğun kaynağına dönüştüğü bir zaman dilimidir. Peki sofraları mükemmelleştiren kış yemekleri nelerdir?
Kış ve yemekler arasındaki bu bağ, hepimizin içini ısıtan türden bir nostalji ile kurulur. Soğuk günlerde içilen bir kase domates çorbası, soğuk havada içimizi sarıp sarmalayan bir battaniye gibi hissettirerek içimizi ısıtır. Fırından yeni çıkmış, tabak modelleri içindeki yemeklerin tüm evi saran kokusu, karla örtülü doğanın ortasında, bahar havasını bizlere hatırlatır ve gerçek mutluluk da budur; sevdiklerimizle kurulmuş sıcak bir sofra.
Değişik kış yemekleri tarifleri içindeki baharatların keskin ve aromatik dokunuşları ise kış mutfağının büyülü dokusuna son derece yakışan eşlikçiler olur. Özellikle tarçın, zencefil, karabiber gibi baharatlar yemeklerin tatlarına derinlik katar ve kış mevsiminin hepimize getirdiği hastalıklara karşı vücudumuza kalkan görevi görebilirler.
Kış Sofraları İçin Mükemmel Kış Yemekleri
Kış sofralarını süsleyen yemek tabağı modelleri, yalnızca lezzeti değil; aynı zamanda sevdiklerinizle paylaşılan samimi anları da içerisinde barındıran bir müzikaldir adeta. Kar manzarasına karşı, soba üzerinde çıtırdayan meyvelerin bir tütsü gibi ciğerlerimizi doldurması, basit bir andan çok daha fazlasını ifade eder. Kış mutfağında hazırlanan her yemek, sadece mideyi değil, aynı zamanda da kalplerimizi de huzurla doyurur. İşte hem midenizi hem de ruhunuzu doyurabilmeniz için derlediğimiz kış sofraları için mükemmel kış yemekleri;
Etsiz Kapuska Yemeği
Kış sofraları kış meyve ve sebzelerinin sahneye çıktığı bir zaman dilimidir ve bu sebzelerin başında mutlaka kapuska gelecektir. Sulu kış yemekleri arasında liste başı olan etsiz kapuska yemeği de kapuska yemenin en güzel yollarından birisi olacaktır.
-
Bir adet orta boy lahanayı ince doğrayarak başlayın.
-
Bir tencereye biraz zeytinyağı ekleyin ve üzerine doğranmış bir adet soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
-
Bir yemek kaşığı domates salçası ekleyerek karıştırmaya devam edin.
-
Doğradığınız lahanaları tencereye ekleyin ve karıştırın.
-
Bir çay bardağı pirinç, tuz ve karabiber ekleyerek aroma katın.
-
Lahanaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapağı kapatın ve orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
-
Servis etmeden önce kırmızı pul biber serpin.
Zeytinyağlı Pırasa Tarifi
Pırasa, kış sofralarına en çok yakışan yemeklerden biridir.
-
Pırasaları temizleyip ince dilimler halinde doğrayın.
-
Bir tencereye zeytinyağı ekleyip doğranmış bir adet soğanı kavurun.
-
Doğranmış pırasaları ve bir adet havucu ekleyip karıştırın.
-
Bir yemek kaşığı pirinç, tuz, karabiber ve toz şeker ilave ederek tatlandırın.
-
Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
-
Limon suyu ekleyip soğuduktan sonra servis yapın.
Pazı Kavurması Tarifi
Pazı kavurması, kış yemekleri listesinde öne çıkan tariflerden biridir.
-
Pazıları iyice temizleyip doğrayın.
-
Bir tencereye zeytinyağı ekleyip doğranmış bir adet soğanı kavurun.
-
Pazıları ekleyip bir diş sarımsak ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin.
-
So- So\u011uyan pazıları yoğurt ve pul biberle servis edin.
Karnabahar Graten
Karnabahar, beşamel sos ve kaşar peyniri ile şahane bir graten tarifi sunar.
-
Bir adet karnabarı haşlayın.
-
Beşamel sos hazırlayıp karnabaharların üzerine dökün.
-
Kaşar peyniri ekleyerek fırınlayın.
Sizler de kış aylarında harika sofralar hazırlayabilir, görsel şölen yaşarken en kaliteli ürünlerle sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Çukur Tabak Önerileri